Parująca przednia szyba

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Martinez
    L&K
    • 2004
    • 1366
    • Audi

Parująca przednia szyba

Zamieszczone przez Purchawa
    Generalnie daje okolo +10KM. Poprawia tez charakterystyke w gornych partiach obrotow.
    A czy sportowy walek nie przesunie momentu w gorne obroty tzn czy nie trzeba bedzie bardziej silnika krecic zeby auto sie dobrze rozpedzalo(czy nie ucierpi elastycznosc)? :roll:
    Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
    teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
    czarna AR 156 1.8 T.Spark
  • Martinez
    L&K
    • 2004
    • 1366
    • Audi

Parująca przednia szyba

Zna może ktoś z klubowiczów jakiś porządny specyfik zapobiegający parowaniu przedniej szyby? Nie chce kupować pierwszego lepszego poleconego na stacji benzynowej - a zaczyna mnie to parowanie już wnerwiać. Nawiew z włączoną klimą owszem pomaga, ale klima w Climatronicu nie zawsze się załącza (nieskie temperatury).

Komentarz

• kodyzak
      Classic
      • 2005
      • 39

Może filtr kabinowy warto wymienić?
      U mnie nic nie paruje - przynajmniej nie w takim stopniu, żebym uważał to za problem.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Parowac bedzie zawsze, bo climatronik nawet jak jest zimno zacznie osuszac powietrze dopiero po jakims czasie.

Wilgoc we wnetrzu robi swoje, a niby wszystko suche :|
        Spritmonitor.de

Komentarz

• luky8
          Rider
          S_OCP Member
          • 2004
          • 623

Wymień filtr kabiny, problem parujących szyb zniknie jak ręką odjął k
          Zapraszam na www.rebel-tuning.com

Komentarz

• mitmar
            Drive
            • 2005
            • 47

a może obieg zamknięty się zaciął; u mnie climatronic działał dopiero po włączeniu obiegu zamkniętego - inaczej coś tam dmuchał, ale wszystkie nawiewy były zamknięte; w ASO przeprogramowali climatronic'a i teraz jest super. szyby nigdy nie parują
            Pzdr z Poznania

Komentarz

• Martinez
              L&K
              • 2004
              • 1366
              • Audi

Filtr pyłkowy kabiny - musze to sprawdzić. Pamiętam że zaraz po wymianie filtra dałem ognia dmuchawą i coś nagle zaczęło tam jakby "trzepotać". Po kilku minutach przestało - może coś tam jednak nie bangla.

Ale,... czy nikt z klubowiczów nie używał takich antifog prepratów? Pamiętam że mama kiedys pociągnęła czyms takim lustro w łazience i przez jakiś czas lustro wogóle nie parowało.

Komentarz

• pantol
                Elegance
                • 2004
                • 754

Zamieszczone przez Martinez
                Filtr pyłkowy kabiny - musze to sprawdzić. Pamiętam że zaraz po wymianie filtra dałem ognia dmuchawą i coś nagle zaczęło tam jakby "trzepotać". Po kilku minutach przestało - może coś tam jednak nie bangla.

Ale,... czy nikt z klubowiczów nie używał takich antifog prepratów? Pamiętam że mama kiedys pociągnęła czyms takim lustro w łazience i przez jakiś czas lustro wogóle nie parowało.
                Ja miałem kiedyś taki w ... maluchu. Nie pamiętam nazwy, ale kupiłem go na jakiejś stacji. Nie wiem, czy to było spowodowane jakością tego specyfiku, ale po kilku tygodniach, gdy preparat przestawał działać to szyby parowały nawet w słoneczny dzień :lol: Dlatego jak się już go raz zastosowało to szyba skazana była na jego ciągłe stosowanie.
                Zapewne można byłoby to jakoś zmyć, ale mi się nie udało. Ale może dlatego, że nie walczyłem zbyt mocno!
                Jarek "Vinci"

Komentarz

• greszczyn
                  Elegance
                  • 2005
                  • 893
                  • Nissan

W sklepach z chemią domową znajdziesz napewno kilka "specyfików" z napisem -antypara-(clin ,czy cif) , na stacjach benzynowych jedynie przepłacisz. Jednakże wszystkie te środki ,nie będą skutecznie działały gdy masz zatłuszczone szyby .Nie wiem czego uzywaja fachmani od foli przyciemniających szyby (może warto by się dowiedzieć) , ale nasze babcie ,kiedy nie było jeszcze tych wszystkich super płynów do mycia szyb , używały letniej wody z octem .Po takim potraktowaniu szyby ,"ona " aż "piszczy" gdy ją wycierasz do sucha. Sposób trochę kłopotliwy w stosowaniu , i waniajet konserwowym ogórem . :szeroki_usmiech .
                  Kiedyś używałem środek Amwaya w spra-y z dodatkiem amoniaku (to dopiero śmierdziało) , ale był bardzo dobry .Nie wiem czy można dostać jeszcze ten wynalzek .
                  Jeżeli szyby dość mocno Ci zaparowują ,to coś musi być nie tak z wentylacją ,albo do kabiny niechcący dostaje się woda .

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

zobacz jeszcze czy masz brudna szybe od wewnatrz, jesli tak to paruje zawsze duzo bardziej niz czysta.
                    zwlaszcza jak ktos pali w samochodzie to jest niezly syf, jak nie to po dluzszym czasie tez warto umyc.
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• mariobros
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 551

Wrócę do tematu...

...No właśnie wczoraj zauważyłem, że te szyby jednak parują (temperatura poniżej 3 stopni Celsjusza). Przednia i boczne. Nie dramatycznie, ale obrzeża zdecydowanie tak. Pomaga w zasadzie jedynie włączenie tego patentu z osuszaniem/odmrażaniem przedniej szyby... Chyba to się bierze z tego, że kompresor klimy się nie włącza, bo temperatura jest za niska, podczas gdy przy włączeniu nawiewów na szybę kompresor jest włączany. Może jeszcze pomoże taki patent, jak działał w essim. Tam też nie można było włączyć klimy poniżej 4 stopni, ale po włączeniu obiegu zamkniętego dawało się... Muszę to wypróbować tutaj... Ale jedno jest pewne, REWELACYJNE jest to odmrażanie szyb. Sąsiad przyszedł dzisiaj wcześniej ode mnie i pracowicie skrobał szybki (zamarznięte jak wszyscy diabli, to przez tę mgłę). Wsiadłem i po 2 minutach (!) od włączenia silnika szyby boczne i przednią (niemal całą) mogłem już przetrzeć bez problemu ręcznie wycieraczką (pozostałość po essim, przydaje się do przecierania szyb)... Rewelacja! Żadnego skrobania... Odjeżdżałem, a sąsiad jeszcze skrobał
                      Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
                      Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

tak czy inaczej przy zalaczonej klimie powinien dzialac osuszacz powietrza, a moze sie myle? :roll:
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mariobros
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 551

Hmmm...

Zamieszczone przez szkoda
                          tak czy inaczej przy zalaczonej klimie powinien dzialac osuszacz powietrza, a moze sie myle? :roll:
                          Teoretycznie chyba tak. Ale w opisywanym przeze mnie przypadku musi to czynić nad wyraz subtelnie...
                          Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Ja to zauwazylem, ze owszem suszy szybe, ale dopiero jak auto kilka minut pochodzi i jak juz sie troche rozpedzi i jakis przekaznik tyknie, potem juz caly czas
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• mariobros
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 551

No właśnie rzecz w tym...

Zamieszczone przez Maicroft
                              Ja to zauwazylem, ze owszem suszy szybe, ale dopiero jak auto kilka minut pochodzi i jak juz sie troche rozpedzi i jakis przekaznik tyknie, potem juz caly czas
                              ..., że u mnie to nie do końca tak. Szyba lekko parowała przez całą drogę z domu do pracy, której przejechanie zajmuje mi ok. 20min. Szczególnie miało to miejsce wtedy, gdy wjeżdżałem w gęstą jak mleko mgłę, co powodowało dodatkowe pojawianie się śladów parowania szyby na obrzeżach... Będę śledził zagadnienie, jakby co, pojadę do ASO i poproszę o wymianę filtra kabinowego, może to to...

Komentarz

• mitmar
                                Drive
                                • 2005
                                • 47

tak czy inaczej przy zalaczonej klimie powinien dzialac osuszacz powietrza, a moze sie myle?

o ile się nie mylę, to zjawisko osuszania jest związane ze schładzaniem powietrza przez klimatyzację (jeżeli pracuje sprężarka klimatyzacji, schładza powietrze tłoczone do wnętrza, powodując jednocześnie jego osuszanie - wilgoć z powietrza skrapla się pod samochodem). z tego co mi dodatkowo wiadomo, sprężarka nie włączy się, gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej ok. 5 st. więc powietrze nie będzie dodatkowo osuszane. bueh :roll: . tu trzeba by chyba wykład z termodynamiki wyłożyć o przemianach fazowych. 8)
                                Pzdr z Poznania

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Re: No właśnie rzecz w tym...

Zamieszczone przez mariobros
                                  Zamieszczone przez Maicroft
                                  ..., że u mnie to nie do końca tak. Szyba lekko parowała przez całą drogę z domu do pracy, której przejechanie zajmuje mi ok. 20min. Szczególnie miało to miejsce wtedy, gdy wjeżdżałem w gęstą jak mleko mgłę, co powodowało dodatkowe pojawianie się śladów parowania szyby na obrzeżach... Będę śledził zagadnienie, jakby co, pojadę do ASO i poproszę o wymianę filtra kabinowego, może to to...
                                  to tylko taka mala dygresja:
                                  kiedys jechalem trase w nocy, miejscami byla mgielka, ale nie wszedzie, wilgotno, szyby parowaly mi jak jasna cholera, jak nigdy - dmuchawa na maksa, niewiele to dawalo, ale troche tak, uchylanie szyb, grzanie, chlodzenie, z klima, bez klimy, na szybe, nie na szybe, szlag mnie trafial.
                                  w koncu przypadkowo tracilem reka dzwigienke wycieraczek i... jak reka odjal - mgielka osadzala sie na zewnatrz :szeroki_usmiech
                                  ale co sie nameczylem przez 40 km to moje
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mariobros
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 551

Re: No właśnie rzecz w tym...

to tylko taka mala dygresja:
                                    kiedys jechalem trase w nocy, miejscami byla mgielka, ale nie wszedzie, wilgotno, szyby parowaly mi jak jasna cholera, jak nigdy - dmuchawa na maksa, niewiele to dawalo, ale troche tak, uchylanie szyb, grzanie, chlodzenie, z klima, bez klimy, na szybe, nie na szybe, szlag mnie trafial.
                                    w koncu przypadkowo tracilem reka dzwigienke wycieraczek i... jak reka odjal - mgielka osadzala sie na zewnatrz :szeroki_usmiech
                                    Wiesz co? Nie przysięgnę, że ja też tak nie mam ops: Nie jeździłem palcem po szybie, a będę musiał

Komentarz

• pantol
                                      Elegance
                                      • 2004
                                      • 754

Zamieszczone przez mitmar
                                      więc powietrze nie będzie dodatkowo osuszane. bueh :roll: . tu trzeba by chyba wykład z termodynamiki wyłożyć o przemianach fazowych. 8)
                                      Moze i masz rację, ale u mnie rewelacyjnie działa osuszanie nawet poniżej tych magicznych 5 st C. (wbrew fizyce :szeroki_usmiech )

Latem założyłem sobie filtr kabinowy węglowy i dziś go wymieiłem na zwykły, bo strasznie parowała mi przednia szyba po włączeniu nawiewu. Po wyciągnięciu węglowego czuć było, że pochłonął on dużą ilość wilgoci. Tak więc filtry węglowe są fajne ... ale tylko na lato k

[ Dodano: Czw 10 Lis, 05 19:07 ]
                                      A to stary numer Ja zawsze "sprawdzam wycieraczkami" czy czasem nie paruje z drugiej strony. A paruje zwłąszcza wtedy gdy jest chłodno,a ja się ratuję przed parowaniem klimatyzacją. Parować zaczyna w miejscach "pierwszego" styku wylatującego z kratek nawiewu powietrza z szybą. Potem się rozszerza.
                                      Jarek "Vinci"

Komentarz

• Rendi
                                        Drive
                                        • 2024
                                        • 65
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez mitmar
                                        z tego co mi dodatkowo wiadomo, sprężarka nie włączy się, gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej ok. 5 st. więc powietrze nie będzie dodatkowo osuszane. bueh :roll: . tu trzeba by chyba wykład z termodynamiki wyłożyć o przemianach fazowych. 8)
                                        to gdy temp zew. jak powyzej 5 stopni to klima normlanie chodzi ? myślałem ze jeżeli temp ustawiona wewnatrz jest wyższa od zew. to klimatyzacja sie nie włącza
                                        Byłe...:
                                        Skoda S100L, rok produkcji: 1974
                                        Skoda 120L, rok produkcji: 1988
                                        Skoda Felicia, rok produkcji: 1995
                                        Skoda Fabia I, rok produkcji: 2000
                                        Skoda Octavia 1U, rok produkcji: 2005

Jest
                                        Octavia 2, rok produkcji 2010

Komentarz

• mitmar
                                          Drive
                                          • 2005
                                          • 47

hmmm; no klima chyba chodzi (tzn. reguluje temperaturę we wnętrzu), tylko sprężarka się nie włącza :roll:
                                          Pzdr z Poznania

Komentarz

• octavianus
                                            Drive
                                            • 2005
                                            • 57

Ja używam kupiony na Shelu środek przeciwko parowaniu szyb (AntiFog czy coś takiego) i jest rewelacyjnie - kosztował 6zł. Teraz można chuchać na szybę a ona nie zaparowywuje . Ważne jest to aby przed użyciem tego preparatu dokładnie umyć szybę (płynem do mycie naczyń) żeby ją dokładnie odtłuścić.
                                            Pozdr
                                            O1 - AGR była
                                            jest O2FL i Honda Jazz 1.4

Komentarz

• Martinez
                                              L&K
                                              • 2004
                                              • 1366
                                              • Audi

Zamieszczone przez octavianus
                                              Ja używam kupiony na Shelu środek przeciwko parowaniu szyb (AntiFog czy coś takiego) i jest rewelacyjnie - kosztował 6zł. Teraz można chuchać na szybę a ona nie zaparowywuje . Ważne jest to aby przed użyciem tego preparatu dokładnie umyć szybę (płynem do mycie naczyń) żeby ją dokładnie odtłuścić.
                                              Pozdr
                                              O właśnie o to mi chodziło. Długo tego używasz? Są jakieś skutki uboczne?

Jeżeli jest OK to lece na Shella.

Komentarz

• octavianus
                                                Drive
                                                • 2005
                                                • 57

Mam butelke przed sobą
                                                Opis na butli:
                                                Anti Fog
                                                Środek Antyroszeniowy
                                                (z logiem Shela)
                                                Używam już jakieś 4 lata, ale wcześniej miałem ten specyfik firmy Organika - nie polecam - szyby niby nie parowały ,ale były jakby tłuste (powstawały refleksy świetlne).
                                                Skutek uboczny to dosyć intensywny zapach gdy się pryska szybę - trzeba przewietrzyć auto i z głowy
                                                Naprawdę polecam
                                                O1 - AGR była
                                                jest O2FL i Honda Jazz 1.4

Komentarz

• Martinez
                                                  L&K
                                                  • 2004
                                                  • 1366
                                                  • Audi

Dzięki!!

Właśnie mam te cholerne refleksy przy każdym czyszczeniu gąbką. Czy szybe czyściłeś jakimś denaturatem czy czymś takim przed traktowaniem jej antifogiem?

Komentarz

Pracuję...